Sentez Medya markalarından e-Safe Digital, ikinci video konferans etkinliğini, “Yerli ve Milli Ürünlerde Uluslararası İş Birliği” teması ile 3 Eylül 2020’de gerçekleştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, yerli ve milli ürünlerin ihracat potansiyelinin arttırılması maksadıyla atılabilecek adımlar, PARDUS işletim sistemi üzerinden, siber güvenlik ürünleri özelinde ele alındı.
Trend Micro ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü, e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri Başkanı Musa Savaş üstlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da katıldığı etkinlikteki konuşmacılar; Trend Micro Akdeniz Ülkeleri, İsrail, Rusya Federasyonu ve Türki Cumhuriyetler Bölge Başkanı Yakup Börekçioğlu, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ve TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Mustafa Dayıoğlu şeklinde sıralandı.
Bu konuşmacıların öne çıkardıkları konu başlıkları şunlar oldu:
- Yerli ve milli ürünlerin, sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi için bu ürünler ihraç edilebilir olmalı.
- Yerli ve milli ürünlerin, yurt içinde 10 binlerce adet satılmasını hedeflemek yerine, uluslararası alanda, 100 binlerce adet satılmasını hedeflemek gerekiyor.
- Siber güvenlik alanındaki ürünlerin ihraç edilerek satış sayısının arttırılması, ürünlerin birim Ar-Ge maliyetlerinin düşürülmesi demek.
- Yerli ve milli ürünlerin uluslararası pazara hitap edebilmesi için her ülkede yaygın şekilde kullanılan yazılımlarla uyumlu olması, bunun için de iş birlikleri yürütülmesi şart.
- Ürünlerin ihraç edilmesi, yurt içindeki ürün geliştirme ekosistemine de ekonomik olarak önemli katkılar sağlıyor.
Etkinlikte, iş birliği konusu, TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli işletim sistemi PARDUS ve Trend Micro tarafından geliştirilen Deep Security ürünü üzerinden masaya yatırıldı.
Yerli ve Milli Ürünler, Rekabette Öne Geçirecek
Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları söyledi: “Bugün yerli İHA’ları, SİHA’ları, baz istasyonlarını, tamamen kendi üretimimiz olan silahlarımızı, milli güvenliğimizi, siber güvenlik ürünlerimizi üretiyor, yerli sondaj gemileri ile doğal gaz çıkarıyor, yerli milli yazılımlar ile siber güvenliğimizi koruyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, 300 İHA tarafından gerçekleştirilen, bu kadar büyük çapta, ilk kez düzenlenen ve hazırlıkları 1,5 ay süren ışık gösterisinin koreografisi, tasarımı ve simülasyonu, tamamen Türk tasarımcılar tarafından hazırlandı. Son yıllardaki konjonktür bize çok iyi gösterdi ki her ülke kendi teknolojisini üretmek zorunda. Küreselleşme arttıkça, rekabet de aynı oranda artıyor. Ve bu rekabet ortamında, tüm dünyanın gözü önünde ismimizin parlamasını sağlayacak yegâne şey, yerli ve milli üretim olacak.”
Dr. Sayan, devlet kurumları tarafından, siber güvenlik alanında yurt içinde yürütülmekte olan çalışmaları şu şekilde özetledi: “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kuruldu. Ulusal Siber Güvenlik Stratejimizi; Haberleşme Genel Müdürlüğü ve Dijital Dönüşüm Ofisi’mizin çok büyük katkı ve yönlendirmesiyle, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve akademisyenlerimizle bir araya gelerek geliştiriyoruz. BTK çatısı altında faaliyet gösteren USOM tarafından, tamamen milli imkanlarla geliştirilen; AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi yazılımları kullanıyoruz.”